header_museum_collectie
Home > Activiteiten > Tentoonstellingen

4 juli 2020

‘75 jaar Verloren Orgels’ in het Orgelmuseum

In het Orgelmuseum is tot eind december 2020 een indrukwekkende foto-expositie te zien over orgels die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Door vijandelijke én geallieerde bombardementen werden in korte tijd 220 belangrijke historische orgels in Nederland verwoest. Tijdens de expositie in het museum is een deel van deze orgels te zien, en bij elk van hen wordt hun eigen verhaal verteld.  

Alleen al in Rotterdam werden gedurende de Tweede Wereldoorlog 25 orgels verwoest – genoeg voor een aparte tentoonstelling. Materiële schade tijdens de oorlog wordt vaak vergeten, maar de schade was heel groot. Omdat orgels meestal aan de torenkant in een kerk geplaatst worden, en die toren vaak eerste doelwit was tijdens beschietingen, sneuvelden er relatief veel orgels. De foto’s in het museum zijn de stille getuigen van al die prachtige instrumenten die voorgoed verloren gingen.

In de expositie wordt duidelijk dat veel schade werd aangericht in plaatsen rondom de grote rivieren, maar ook bijvoorbeeld in grensland Limburg. Het meest curieuze verlies was het orgel van Maasland: de kerk van deze plaats vloog in mei 1945 alsnog in brand door een afgedwaalde vuurpijl tijdens het bevrijdingsfeest, waarbij het orgel ook verloren ging.

De foto-expositie is nog tot het eind van het jaar te zien in het Orgelmuseum.

 

tentoonstelling verloren orgels
Een deel van de geëxposeerde orgelfoto's in het museum