Nationaal Orgel Museum Collectie
Home > Agenda > Overige
Overige

Uniek wandelconcert organist/dirigent Ton Koopman in het Orgelmuseum

Op vrijdagavond 26 januari zal de beroemde organist, barokdirigent en winnaar van de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 Ton Koopman een bijzonder wandelconcert geven in het Nationaal Orgelmuseum. Koopman zal tijdens dit concert verschillende orgels en het klavecimbel in het museum bespelen. Kaarten zijn slechts beperkt beschikbaar.

 Ton Koopman (1944) is een van de laatste grote oude muziek-pioniers van het eerste uur. Tijdens zijn loopbaan als organist, klavecinist, dirigent en onderzoeker groeide Johann Sebastian Bach uit tot het epicentrum van zijn werk én leven. ‘Hij brengt oude muziek tot leven in een unieke en herkenbare Koopman-stijl’, schreef een Amerikaanse recensent. Koopman blijft trouw aan de ideeën van de componist: Bach moet klinken als Bach, Buxtehude als Buxtehude. In 1979 richtte Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd. Als Amsterdam Baroque Orchestra & Choir verwierf het al snel wereldfaam als een leidend ensemble op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk. Ton Koopman is een veelgevraagde gastdirigent en heeft samengewerkt met wereldberoemde orkesten. Als organist heeft hij op alle belangrijke historische instrumenten van Europa gespeeld. Ton Koopman is professor Muziekwetenschap aan de Universiteit Leiden en kreeg onlangs de Edison Klassiek Oeuvreprijs voor de kwalitatief hoogstaande cd-opnames die hij tot nu toe gemaakt heeft.

Tijdens het concert in het Orgelmuseum zal Ton Koopman spelen op het Maarten Seijbelorgel in de hal van het museum, op het Gapinge-orgel in de zaal van de 18de eeuw, het klavecimbel in de Sweelinckkamer en een afsluitend orgelspel verzorgen op het Boon-Leeflangorgel  op de binnenplaats van het museum. Het is een zogenaamd ‘wandelconcert’: de door het museum verstrekte klapstoeltjes worden door de concertbezoekers meegenomen van zaal naar zaal.

Het concert van 26 januari begint om 20.00 uur. In het programma zit een pauze met koffie/thee. Na afloop bestaat de mogelijkheid om Ton Koopman te ontmoeten. Wilt u dit unieke concert in het Orgelmuseum bijwonen, meldt u dan aan via ons mailadres info@nationaalorgelmuseum.nl óf via ons telefoonnummer 0525 68 4220 (tijdens openingstijden van het museum). Er is slechts een beperkt aantal klapstoeltjes beschikbaar! De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 15,- per persoon, te voldoen aan de balie van het museum voorafgaand aan het concert. Zonder aanmelding kunnen wij helaas geen toegang verlenen. Het museum zal vanaf 19.30 uur open zijn.

 

 

2aae0812
Ton Koopman gefotografeerd door Aldo Allessie