Nationaal Orgel Museum Collectie
Home > Activiteiten > Lezingen

77 jaar bevrijding – een herdenkingsavond in het Orgelmuseum

 Op donderdagavond 21 april zullen Willem van Norel en Maarten Seijbel een lezingenavond verzorgen over de bevrijding van Elburg, nu 77 jaar geleden. Ook het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten zal de revue passeren.

Bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Elburg (19 april 1945), precies twee jaar geleden, waren er al plannen een lezingenavond hieraan te besteden. Dat kon toen door de coronaperikelen niet doorgaan. Gezien het bijzondere karakter van dit herdenkingsjaar heeft de organisatie gemeend een en ander alsnog te laten plaatsvinden.

Willem van Norel zal deze avond een lezing verzorgen over de oorlog en bevrijding van Elburg. Daaraan voorafgaand zal Maarten Seijbel in een korte presentatie aandacht besteden aan het Geheime (of: Verscholen) Dorp in de bossen bij Vierhouten, waar in de oorlog vele Joodse medeburgers waren ondergedoken en later ook geallieerde vliegers en militairen die tijdens de slag om Arnhem in september 1944 hier tijdelijk onderdak vonden. Zelfs enkele gedeserteerde Duitsers werden opgenomen. Toen het onderkomen in oktober 1944 door de Duitsers werd ontdekt en de bewoners in allerijl moesten vluchten, vonden velen een veilig onderkomen in Elburg.

Tijdens de avond zal veel beeldmateriaal uit de oorlogstijd vertoond worden.

De herdenkingsavond donderdag 21 april begint om 19.30 uur (Orgelmuseum, Van Kinsbergenstraat 5, Elburg) en de toegang bedraagt € 5,- inclusief koffie in de pauze.
Bezitters van een Museumkaart hebben gratis toegang. Het is wel noodzakelijk om zich tevoren aan te melden via info@nationaalorgelmuseum.nl onder vermelding van ‘herdenkingsavond’ ivm de beperkte ruimte.

Het is de bedoeling dat ook in de maanden juli en augustus een viertal historische lezingen in het Orgelmuseum zullen worden verzorgd door beide genoemde Elburgers. De data hiervan zullen nog bekend gemaakt worden.

20190704_173518
Willem van Norel (links) en Maarten Seijbel