Home > > Object van de Week
Object van de Week

– In deze tijd van covid-19 willen we u graag meenemen door onderdelen van onze collectie. U kunt immers niet bij ons langskomen, maar wij wel bij รบ. Onze volledige collectie kunt u vinden via Collectie Gelderland: www.collectiegelderland.nl –

25 mei 2020 – Over zink en slangenhout…

In de kelder van het museum bevindt zich een mooie gewelfde kamer uit de Middeleeuwen, waar allerlei modellen staan opgesteld: visueel en hoorbaar kun je als bezoekers een kijkje nemen in het binnenste van een orgel.

Zo is er een opstelling met pijpen van diverse materialen: lood, tin, hout of zink. Elk hebben zij hun eigen klankkleur. Zink werd veel in Nederlandse orgels gebruikt in de crisisjaren begin 20ste eeuw – men moest noodgedwongen op zoek naar goedkoper materiaal om mee te werken. Het gebruik van zink is later weer in onbruik geraakt.

Hetzelfde model laat ook zien hoe verschillend toetsen kunnen zijn: werd vroeger voornamelijk ivoor gebruikt, sinds dit verboden is gebruiken orgelmakers been van een bepaald soort rund of harde houtsoorten als slangen-, buxus- of ebbenhout.

Deze modellen zijn vaak erg in trek bij onze bezoekers, omdat niet iedereen in de luxe positie verkeert dat hij/zij weleens op een ‘echt’ orgel heeft mogen kijken. Zo brengen we het orgel toch een stukje dichterbij!

 

 

 

0254
Foto: Seijbel Photography